Optimalizace výlepu autobusových jízdních řádů - Svobodová, Veronika; Fábry, Jan, 1967-; Pelikán, Jan, 1943-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Cílem práce je optimalizovat trasu při výměně autobusových jízdních řádů v Praze. Tento problém vychází z úlohy obchodního cestujícího, která patří do třídy NP-těžkých úloh. Úloha je početně velmi obtížná a je na její vyřešení použit systém LINGO a optimalizační řešitel Gurobi. Úloha je modifikována, aby celkový ujetý čas vozidel nepřekračoval zadanou hodnotu. V práci je nejprve charakterizován problém výměny jízdních řádů. Poté je jedna kapitola věnována samotné úloze obchodního cestujícího, jako historie, definice, problémy při řešení, možnosti řešení a modifikace úlohy na obchodního cestujícího s více vozidly. V poslední kapitole je postup při řešení a výsledky úlohy.
Vedoucí práce: Jan Fábry
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses