Hodnocení kvality informačních zdrojů v prostředí Internetu - Uhlíř, Michal; Sklenák, Vilém, 1963-; Bělohoubková, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Záměrem této práce je poukázat na to, s jakými informacemi můžeme denně přicházet do styku, na jejich kvalitu, důvěryhodnost a jakým způsobem nebo podle jakých kritérií tyto vlastnosti hodnotit. Zaměřuje se především na informační zdroje, které jsou prezentovány prostřednictví sítě internet. Práce se skládá ze čtyř kapitol, přičemž dvě z nich jsou považovány za stěžejní. Jsou to kapitoly s názvem Etika v informačních zdrojích a Hodnocení kvality informačních zdrojů. V první ze jmenovaných kapitol jsou vymezeny povinnosti a pravomoci účastníků práce s informacemi, dopady při porušování informační etiky apod. Hlavním přínosem kapitoly zabývající se hodnocením je představení kritérií, která by nám měla usnadnit hodnocení kvality informačních zdrojů v prostředí internetu. V závěru této práce je uvedeno vyhodnocení průzkumu, který měl za cíl zjistit jak je veřejnost obeznámena s tématy daných kapitol.
Vedoucí práce: Vilém Sklenák
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; gramotnost; informace; etika; bakalářské práce; literacy; information; ethics; bachelor's theses