Analýza vybraných poľnohospodárskych komodít z pohľadu investora - Škultéty, Daniel (2010)
Cieľom tejto práce je poskytnúť cenový výhľad pšenice, kukurice a ryže v rôznych časových horizontoch. V práci pracujeme prevažne s dennými dátami futures kontraktov za obdobie pätnástich rokov. Analýza investičných príležitostí si vyžaduje nielen orientáciu v samotných komoditách, ale aj v posúdení ich vplyvu na dianie vo svete. Na dosiahnutie tohto cieľa používame technickú analýzu, analýzu časových radov a venujeme sa faktorom ovplyvňujúcim ceny vybraných komodít. Prínos práce spočíva predovšetkým v poskytnutí konkrétnych nástrojov technickej analýzy vhodných k úspešnému obchodovaniu na trhu, v zhrnutí fundamentálnych faktorov ovplyvňujúcich vývoj cien komodít na jednom mieste a vo vlastnej analýze časových radov cien komoditných futures. V práci sme ukázali, že náhodnosť pohybu cien na kapitálových trhoch existuje, no nie je možné ju zovšeobecniť pre celý trh a všetky obdobia.