Právní úprava mezinárodní pozemní přepravy - Pálková, Alena (2010)
Cílem práce je uceleně pojednat o pramenech právní úpravy mezinárodní dopravy. V úvodní části je stručně charakterizována situace na poli současné mezinárodní přepravy. Dále jsou zmíněny a stručně popsány příslušné multilaterální dohody s důrazem na Úmluvu o přepravní smlouvě v mezinárodní silniční nákladní dopravě (CMR). Prameny, dle kterých je postupováno také zahrnují a objasňují význam podpůrně použitelného národního práva, vlastních ujednání ve smlouvách o přepravě a obchodních zvyklostí (INCOTERMS). V druhé části jsou jednotlivé prameny detailně analyzovány ve vztahu k České republice. Poslední část se věnuje konkrétní smlouvě o mezinárodní přepravě zboží a posuzuje, zda její znění je v souladu s výše uvedenými pravidly. Práce také charakterizuje jednotlivé smluvní typy v oblasti logistiky definované českou právní úpravou.