Srovnávací ekonomická analýza různých typů péče o seniory v ČR - Sabaková, Jana (2010)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou seniorů. V současné době se nejen v České republice, ale všude ve vyspělých zemích projevuje trend stárnutí obyvatelstva a prodlužování doby odchodu do důchodu. Právě z těchto důvodů je problematika seniorů velmi aktuální. Senioři se stávají ohroženou skupinou a mohou se dostat do nelehké sociální, ale i finanční situace. Cílem této práce je zjistit, jaké jsou stávající možnosti seniorů v oblasti ubytovacích služeb, zanalyzovat současné poskytovatele domovů pro seniory a srovnat domovy pro seniory dle různých poskytovatelů. Teoretická část práce představuje současnou sociální politiku, aktuální trendy, poskytované sociální služby a možnosti financování domovů pro seniory jako poskytované sociální služby. Dále také zkoumá počátky vzniku sociální politiky a potřeby sociální pomoci. Praktická část detailně analyzuje a srovnává jednotlivé domovy pro seniory. Zaměřuje se na příspěvkové organizace, obecně prospěšné společnosti a společnosti s ručením omezeným, srovnává je a pokouší se zjistit, která forma poskytování je nejefektivnější a jaké jsou podmínky vzniku domovů pro seniory. V závěru se práce snaží představit alternativní možnost financování sociálních služeb v podobě domovů pro seniory.