Daň z nehnuteľností v Českej a Slovenskej republike - Smiková, Martina (2011)
Diplomová práca sa zaoberá zdanením nehnuteľností v Českej a Slovenskej republike od roku 1993 po súčasnosť. Dôležitým východiskom je niekdajší spoločný štát a obdobný systém zdaňovania nehnuteľností. Práca sa snaží poukázať na najvýraznejšie odlišnosti v zdaňovaní, ktoré boli badateľné už v počiatku existencie samostatných štátov. K ich prehĺbeniu došlo v dôsledku účinnosti novej právnej normy na Slovensku. Predmetom záujmu je územná samosprávna jednotka, t.j. obec a jej právomoci pri určovaní výnosu dane z nehnuteľností. Miera kompetencií sa dá chápať ako odraz procesu fiškálnej decentralizácie, ktorá je kvalitatívne a kvantitatívne zachytená v analytickej časti práce.