Zkoumání závislosti charakteristik a vybavení bytu na typu domácnosti - Čapková, Kateřina; Řezanková, Hana, 1956-; Löster, Tomáš, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Cílem diplomové práce je poskytnout ucelený přehled o šetření v oblasti příjmů a životních podmínek domácností v České republice a navrhnout možný způsob využití dat zjištěných v tomto šetření. Diplomová práce shrnuje evropský rámec šetření EU-SILC a je představena jeho konkrétní implementace v České republice. Práce dále představuje možný způsob zkoumání jednostranné závislosti vybraných charakteristik bydlení a vybavenosti domácností na různých typech domácností v kontingenčních tabulkách. Analýza vychází z relativních četností charakteristik bydlení pozorovaných u jednotlivých typů domácností, které byly zjištěny v České republice během šetření Životní podmínky v roce 2008. Pro popis závislostí byly použity asymetrické míry asociace pro nominální a ordinální proměnné, neboť zkoumané charakteristiky bydlení i skupiny domácností měly charakter alternativní, nominální či ordinální proměnné. Uskutečněné analýzy prokázaly významnou závislost vybraných charakteristik bydlení a vybavenosti domácnosti předměty dlouhodobé spotřeby na sledovaných typech domácností.
Vedoucí práce: Hana Řezanková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: statistické a pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses