Interní metody řízení kurzových rizik s aplikací na importně orientovanou firmu - Malý, Jan; Brůna, Karel, 1973-; Čermáková, Daniela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Práce se zaměřuje na kurzové riziko, snaží se jej charakterizovat a vymezuje situace, kdy je možné se s ním setkat. Následně poukazuje na vybrané interní metody, pomocí nichž je možné tento druh rizika řídit. Interní metody zajištění souvisí s finančním řízením podniku, lze je aplikovat na libovolně velkou firmu a jejich podstata i realizace může být bližší i menším podnikům, které se příliš neorientují v rozmanité škále instrumentů finančního trhu, a tedy zajištění pomocí externích metod pro ně nemusí být nejlepším řešením. Interní metody na rozdíl od externích jsou rovněž vhodné pro zajištění ekonomické devizové expozice, které je věnována značná část práce. Jako reakci na aktuální dění, je kurzové riziko diskutováno v souvislosti s doznívající finanční a hospodářskou krizí a neutěšenou fiskální situací států eurozóny. V analytické části se práce zaměřuje na českou importní firmu, která nakupuje obráběcí stroje od taiwanských dodavatelů za eura a dolary a následně je prodává na českém trhu z větší části za koruny, v některých případech se jí podaří vyjednat fakturaci v eurech. Měnový nesoulad inkas a úhrad firmy je příčinou vzniku kurzového rizika. Kromě toho firma uzavírá kontrakty o vysoké nominální hodnotě s delší dobou splatnosti. S růstem obou těchto parametrů roste i kurzové riziko.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses