Tabák a státní rozpočet - Brabec, Petr; Běláčková, Vendula, 1982-; Písař, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Práce zkoumá vliv užívání, distribuce a výroby tabákových výrobků na příjmy a výdaje státního rozpočtu České republiky. V teoretické části jsou představeny jednak některé práce, které do současné doby problém tabáku zkoumají, jednak různé aspekty státního rozpočtu s tabákem spojené, a přináší tak teoretický základ nezbytný pro další práci. Hlavní část pak s ohledem na uvedený teoretický základ vyčísluje dopady vlivů tabakizmu na jednotlivé skupiny příjmů a výdajů státního rozpočtu České republiky. Důraz je kladen na metodologii Mezinárodní směrnice pro určení nákladů zneužívání návykových látek z roku 2001, zvláště na část týkající se právě státních rozpočtů. Práce se nezaměřuje pouze na vliv přímý (na straně příjmů především výnosy spotřební daně), ale i na dopady nepřímé (tedy příjmy a výdaje, které nejsou realizovány). Cílem práce je odpovědět na otázku, zda státní rozpočet v České republice na tabák v konečném součtu spíše doplácí, nebo zda tabákový průmysl v nejširším smyslu státní pokladnu financuje.
Vedoucí práce: Vendula Běláčková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; státní rozpočet; tabák (výrobek); příjmy; diplomové práce; budget; tobacco; income; master's theses