Regulace alkoholu a tabákových výrobků v České republice z hlediska regulačních opatření, nákladů a výnosů - Králová, Lenka; Běláčková, Vendula, 1982-; Gráf, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Cílem diplomové práce je porovnat současný přístup ze strany státu k omezení nabídky a poptávky po alkoholu a tabákových výrobcích. Ke zjištění tohoto cíle slouží legislativní opatření, dokumenty a programy, podle kterých se Česká republika řídí. K porovnání jednotlivých regulačních prvků týkajících se poptávky po alkoholu a tabákových výrobcích slouží možnosti dostupnosti, povinností provozovatele, zákazů a povinných označení jednotlivých výrobků, vše co vyplývá a řídí se zákony a vyhláškami státu. Ke komparaci v oblasti nabídky alkoholu a tabákových výrobků slouží zdanění se zaměřením na spotřební daň obou výrobků. Práce se bude zabývat analýzou společenských, soukromých nákladů a výnosů na alkohol a tabákové výrobky. Z této části bude práce vyvozovat výsledky, zda vynaložené náklady jsou dostatečně kryty výnosy z jednotlivých výrobků. Zda jsou výnosy z těchto výrobků efektivnější než náklady na ně vynaložené. V závěru dochází práce ke zjištění, že větší restriktivní opatření jsou v oblasti tabákových výrobků.
Vedoucí práce: Vendula Běláčková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses