Hodnocení a klasifikace zemí EU s využitím demografických údajů - Brabcová, Petra (2010)
Tato diplomová práce se věnuje klasifikaci členských zemí Evropské unie podle demografických ukazatelů. Hodnotí také vývoj v jednotlivých zemích podle absolutních demografických ukazatelů. Ve většině zemí se v roce 2008 narodilo méně dětí a zemřelo méně lidí než v roce 1993. Ve všech zemích vzrůstá naděje na dožití. Relativní demografické ukazatele jsou použity ve shlukové analýze pro rozdělení zemí do skupin podle vzájemné podobnosti. V této práci jsou použity dvě metody, hierarchický způsob shlukování, metoda nejvzdálenějšího souseda a Wardova metoda, a u obou Eukleidova vzdálenost. Metoda nejvzdálenějšího souseda rozdělila v roce 1995 patnáct členských zemí do čtyř shluků, v roce 2004 dvacet pět členských zemí do šesti shluků a v roce 2007 dvacet sedm členských zemí do šesti shluků. Wardova metoda rozdělila zmíněný počet zemí v roce 1995 do tří shluků, v roce 2004 do šesti shluků a v roce 2007 do tří shluků.