MĚNÍCÍ SE POSTAVENÍ VYBRANÝCH VĚKOVÝCH SKUPIN NA TRHU PRÁCE V PRŮBĚHU HOSPODÁŘSKÉHO CYKLU - Trnečková, Lenka (2010)
Diplomová práce zkoumá problematiku nezaměstnanosti osob na trhu práce dle věkové struktury v období let 1999-2009. Pozornost je věnována nezaměstnanosti mládeže a starší pracovní síly. Nejprve charakterizuje vybrané věkové skupiny a problematiku nerovného postavení mládeže a starší pracovní síly na trhu práce. Dále zhodnotí vývoj nezaměstnanosti vybraných věkových skupin v letech 1999 -- 2009 a faktory, které jej ovlivnily (demografická struktura, prodlužování věku odchodu do důchodu, fáze hospodářského cyklu). Cílem diplomové práce je analýza vývoje postavení vybraných věkových skupin na trhu práce, z toho zvláště postavení mládeže a starší pracovní síly a zhodnocení na trhu práce a faktorů, jež na tento vývoj působí, přičemž hlavním úkolem je zhodnotit zaměstnávání mládeže a starší věkové síly v průběhu hospodářského cyklu.