Chudoba v rozvojovém světě - Rožánková, Alice; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Doležalová, Antonie, 1966-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Téma diplomové práce je Chudoba v rozvojovém světě, jež sužuje nejen méně rozvinuté země převážně v Africe, Asii a Latinské Americe, ale i země vyspělé, které se snaží rozvojovému světu pomáhat. Na kolik je tato pomoc důležitá a jaká pomoc je pro rozvojové země zásadní, je hlavním předmětem práce. Teoretická část je postavena na dostupných ekonomických teoriích, jež řeší bludný kruh chudoby, ve kterém jsou tyto země chycené. Mezi předně zmíněné ekonomy patří Thomas Malthus, jehož studie se řadí mezi prvotní, dále Thomas Merrick, Albert Hirschman a mnozí další. Praktická část pojednává o třech zemích, které spojuje africký kontinent -- Somálsko, Angola a Botswana. Každá tato země se nachází momentálně v odlišné situaci, ale jejich výchozí podmínky byly stejné -- díra bludného kruhu chudoby. Závěrem této práce by měla být predikce budoucího vývoje a doporučení zemím, jakým směrem by se měly dát.
Vedoucí práce: Magdalena Kotýnková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; rozvojová pomoc; chudoba; diplomové práce; development assistance; poverty; master's theses