Rozšiřování NATO do postsovětského prostoru (Gruzie jako potenciální člen) - Ovečka, Jan (2010)
Tato práce analyzuje možnost dalšího rozšíření Severoatlantické aliance o Gruzii. První část se zabývá připraveností Gruzie na vstup podle článku 10 Washingtonské smlouvy a nové strategické koncepce NATO, její ekonomicko-energetickou situací a vývojem vztahů NATO -- Gruzie. Další části charakterizují zájmy velmocí v regionu, Ruska, USA a EU, a zkoumají jejich vliv na Gruzii a její případný vstup do NATO.