Vliv finančních krizí na vývoj vybraných burzovních trhů - Novák, Pavel; Veselá, Jitka; Polák, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Diplomová práce se zabývá problematikou dopadů finančních krizí, zejména na americký a evropský akciový trh a reálnou ekonomiku. Důkladně analyzuje Velkou hospodářskou krizi a současné ekonomické ochlazení předznamenané finanční krizí z let 2007 -- 2008 z pohledu vývoje indexu DJIA newyorské burzy a FTSE londýnské burzy, dále z pohledu makroekonomických veličin, jako je tempo růstu reálného HDP, míra nezaměstnanosti a index průmyslové výroby. Důsledným srovnáním obou krizí z různých pohledů je poukázáno na podobnosti i specifické znaky v příčinách jejich vzniku, reakcí příslušných autorit na jejich existenci, dopadů na burzovní trhy, regulatorní dopady a dopady na reálné ekonomiky. Analýzou denních dat z amerického akciového trhu je pro obě porovnávaná období prostřednictvím výpočtu rozptylu a směrodatné odchylky testováno zvýšení volatility oproti nekrizovým obdobím.
Vedoucí práce: Jitka Veselá
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses