Mundellův - Flemingův model. Aplikace na ekonomiku ČR. - Bouda, Milan; Pánková, Václava, 1949-; Křepelová, Marika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Intepretace Mundellova-Flemingova (M-F) modelu je velice podobná modelu IS -- LM. Rozdíl je však v tom, že M-F model je založen na předpokladu, že se jedná o malou otevřenou ekonomiku. Právě ona otevřenost činí tento model více realistickým než model IS -- LM. Tyto předpoklady se hodí ideálně na ekonomiku ČR. V práci je tedy proveden odhad a interpretace tohoto modelu. Přínosy práce jsou zejména v práci s konkrétními a aktuálními daty. Na základě odhadnutého redukovaného tvaru modelu jsou zde provedeny předpovědi ex post a následně ex ante. Předpověď ex post je zde pro účely zhodnocení, zda je model vhodný k predikci. Po zjištění, že model je vhodný k predikci, je v práci provedena předpověď všech endogenních proměnných na čtyři následující období.
Vedoucí práce: Václava Pánková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses