Specificka ochrany spotřebitele v pojišťovnictví - Marková, Lenka; Ducháčková, Eva, 1958-; Řehák, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Práce pojednává o ochraně spotřebitele v pojišťovnictví v podmínkách České republiky. Specifikuje službu pojištění a důvody vedoucí k nutnosti ochrany klientů pojišťoven. Stěžejním tématem práce je vymezení prostředků sloužících k ochraně spotřebitele v pojišťovnictví. Pojednává o legislativních normách, o České národní bance jako orgánu dohledu nad pojišťovnictvím, o spotřebitelských sdruženích, o etických kodexech, o finančním vzdělávání spotřebitelů a o u nás doposud nezavedeném institutu pojišťovacího arbitra či ombudsmana. Zmíněn je i návrh Evropské komise na zavedení systému záruk v pojišťovnictví. Práce se rovněž zabývá pojistnými podmínkami, a to z pohledu nutnosti seznámení se s nimi před podpisem pojistné smlouvy a z pohledu jejich transparentnosti, tedy průhlednosti a srozumitelnosti pro klienty pojišťoven. V závěru práce jsou uvedeny nejvýznamnější nedostatky jednotlivých prostředků sloužících k ochraně spotřebitele v pojišťovnictví a doporučení pro vylepšení stávající situace.
Vedoucí práce: Eva Ducháčková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; pojišťovnictví; ochrana spotřebitele; diplomové práce; insurance; consumer protection; master's theses