Okolnosti zrodu centrální banky v USA - Hendrych, Filip (2011)
V prosinci 1913 podepsal prezident USA, W. Wilson, Federal Reserve Act, čímž posvětil vznik americké centrální banky a tím nadobro změnil americký bankovní systém. Od té doby se Spojené státy ocitly v téměř permanentní inflaci, která každý den soustavně ničí hodnotu dolaru a tím výrazně ovlivňuje život lidí na celém světě. Tomuto podpisu však předcházelo dlouhé období příprav. Veřejnosti se předkládala celá řada falešných důvodů o nezbytnosti centrální banky, aby se pokud možno zakryly ty skutečné. Vznik Federálního rezervního systému je též dodnes ověnčen řadou mýtů, které se pokouším objasnit. V ekonomii existuje celá řada názorově odlišných směrů, moje práce na celou záležitost pohlíží teorií rakouské školy. Primárně se však zaměří na okolnosti, za kterých FED vznikal a mocné postavy, které stály v pozadí a bez jejichž vlivu by jeho založení nebylo vůbec možné.