Analýza stravenkového systému v ČR – jsou návrhy na jeho zrušení oprávněné? - Provazníková, Jana (2011)
Cílem této práce je zhodnotit oprávněnost návrhů na zrušení stravenek na základě komplexní analýzy současného stravenkového systému. K odpovědi na otázku zrušení systému vede porovnání jeho výhod a nevýhod společně s analýzou legislativy a principů, na kterých je systém postaven. Těžištěm práce je příklad z praxe, který definuje podstatu stravenkových poukázek -- jak fungují daňové úlevy na stravenkách, kdo kolik získává, kdo tratí. Z celé této analýzy vycházejí závěry, které shrnují veškeré klady a zápory tohoto systému, a doporučení, zda systém zachovat či zrušit.