Poptávkové funkce jako ekonometrický model. - Horáček, Jan; Pánková, Václava, 1949-; Křepelová, Marika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Tato práce zkoumá vliv monetární politiky a HDP na agregátní spotřebu domácností a dále rozdíly tohoto vlivu mezi USA, Německem a ČR. K analýze jsou použita roční a čtvrtletní data od roku 1995 a pro USA od roku 1985. Prokazuje vliv inflace a stanovených úrokových měr na tuto spotřebu a tím vliv centrální banky. U ČR a Německa je míra tohoto vlivu nižší, jelikož dané centrální banky praktikují striktnější peněžní politiku než FED. Druhým zkoumaným aspektem je vliv HDP. Práce prokázala, že HDP ovlivňuje spotřebu domácností v těchto třech zemích různě. To je způsobenou jednak přechodem ČR a východního Německa na tržní ekonomiku a jednak různou velikostí a hospodářskou otevřeností těchto zemí.
Vedoucí práce: Václava Pánková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; inflace; bakalářské práce; inflation (finance); bachelor's theses