Praní špinavých peněz - praxe a teorie - Meindl, Lukas Johannes; Marek, Petr; Brabenec, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Zmiňujeme-li praní špinavých peněz máme na mysli proces, ve kterém se finanční prostředky nabyté nelegální činností snaží propírači přeměnit na peníze čisté, tedy legální. Zároveň se snaží oddělit tyto prostředky od zdroje a uchovat si tak trestní bezúhonnost. Jelikož jde v tomto procesu o peníze získané právě z nelegální činnosti, je i samotné propírání peněz bráno jako trestný čin. V úvodu této práce popíši podstatu praní peněz, dále rysy a etapy celého procesu a nastiňuji některé moderní a klasické metody. Dále se dostávám do teoretického zamyšlení, které jsem opřel především o teorii nákladů zastoupení a teorii informační asymetrie. V práci je i popsání vztahu daňových úniků a praní špinavých peněz, kde se doplňují a kde naopak rozcházejí.
Vedoucí práce: Petr Marek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses