Hodnocení výhodnosti vlastního bydlení a souvisejícího financování koupě nemovitosti oproti bydlení v pronájmu - Ulrich, Zdeněk (2010)
Diplomová práce se zabývá hodnocením výhodnosti koupě vlastního bytu a s ním souvisejícím financováním oproti bydlení v pronájmu. Obsahem práce je teoretický popis jednotlivých fází hodnocení investičního projektu od sestavení finančního plánu a stanovení počátečních kapitálových výdajů po samotné hodnocení, například metodou NPV a IRR. Praktická část zkoumá na konkrétním modelovém příkladě, zda je koupě vlastního bytu výhodnější oproti bydlení v pronájmu, a jak je tato výhodnost závislá na zvolené formě financování. Součástí je i citlivostní analýza, která zkoumá sensitivitu sestavených modelů na změny vstupních parametrů.