Analýza hospodaření a podmínek výroby elektrické energie u provozovatele malé vodní elektrárny a fotovoltaické elektrárny v České republice - Šíma, Ondřej; Zeman, Karel; Petrášek, František, 1934-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Výroba elektrické energie z obnovitelných zdrojů je v současné době velmi aktuálním tématem z důvodu nesprávně nastavených parametrů pro budoucí vývoj v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Tato chybná národohospodářská rozhodnutí -- nepřiměřená podpora státu, způsobila velký rozvoj především fotovoltaických elektráren, což má za následek zvyšování ceny elektrické energie a tímto negativně působí na koncového zákazníka, státní rozpočet i celé národní hospodářství. Zajímavost tématu podtrhuje rodinné vlastnictví dvou obnovitelných výrobních zdrojů elektrické energie - malé vodní elektrárny a fotovoltaické elektrárny. V teoretické části budou nejprve charakterizovány veškeré dotčené pojmy, které se týkají zvoleného tématu, zejména z oblasti ekonomie, účetnictví a energetiky. Dále bude charakterizována výroba elektrické energie z obnovitelných zdrojů, principy a nástroje podpory výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů spolu se svými ekonomickými dopady do národního hospodářství ČR. Analytická část bude porovnávat právní prostředí a způsob podpory u dvou konkrétních elektrárenských zařízení využívajících k výrobě elektřiny obnovitelných zdrojů, tj. u malé vodní elektrárny a fotovoltaické elektrárny, z čehož bude vycházet porovnání obou projektů z hlediska základních ekonomických parametrů, které se sledují v rámci hospodaření. Závěrem této části práce budou sledované parametry vyhodnoceny a vzájemně porovnány u obou těchto projektů. Cílem práce je analýza a porovnání výroby elektrické energie u dvou konkrétních provozů na výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů, tj. malé vodní elektrárny a fotovoltaické elektrárny.
Vedoucí práce: Karel Zeman
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses