Optimalizace financování základní školy v malé obci - Krejza, Martin (2011)
Tato bakalářská práce se věnuje financování základního školství. První část se obecně zabývá školským systémem v České republice a metodikou financování základních škol. Druhá část se konkrétněji zaměřuje na Základní školu v Choustníku. Nejprve je sledován vývoj počtu dětí v posledních letech a jeho důsledek na školu. Poté je pozornost zaměřena na variantní řešení současné situace. Zejména jde o různá úsporná opatření či alternativní zdroje financování, protoţe škola se potýká s váţnými finančními problémy. Jedná se jak o zachycení postupů, které jiţ škola přijala, tak o opatření, která by mohla škole v současné situaci pomoci. Nakonec jsou popsány alternativní uspořádání školy, ke kterým by muselo dojít, pokud by se zřizovateli nepodařilo školu financovat.