Analýza controllingového modelu společnosti ČD Cargo, a. s. - Menzelová, Monika (2010)
Cílem mé práce je zhodnotit fungování controllingového modelu, který společnost vytvořila pro účely přiřazení nákladů k tržbám, resp. zakázkám tržeb, a nalézt možnosti jeho zefektivnění. Důvodem je vyhodnocování těchto zakázek z různých hledisek, jimiž jsou profitabilita, nákladovost, přínos k celkovému zisku apod. Klíčovým prvkem modelu jsou sazby, které společnost zjišťuje s využitím kalkulace na základě jednotlivých aktivit. Proto je práce zaměřena právě na zpřesnění a možnosti snížení těchto kalkulovaných sazeb a současně také na kvantifikaci těchto přínosů pomocí analýzy. Cílem je také nalezení dalších vhodných nástrojů, které by doplnily stávající kalkulaci, a které by management mohl při řízení využít. K zajištění efektu v oblasti sazeb byla navrhnuta zejména změna přístupu k odpisům a mzdovým nákladům. Jako doplněk stávající kalkulace byla doporučena kalkulace variabilních nákladů a kalkulace cílových nákladů.