Příčiny a důsledky vývoje ekonomicky aktivního obyvatelstva - Petkovová, Ludmila; Mazouch, Petr, 1981-; Hulíková Tesárková, Klára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Cílem této práce je analyzovat možné příčiny ekonomické neaktivity obyvatelstva české republiky v produktivním věku. Pozornost je věnována především jejich vývoji a hlubšímu porozumění struktuře dotčeného obyvatelstva a důsledků, které pro něj znamenají. V úvodní části je blíže specifikován pojem ekonomický status obyvatelstva a užívané způsoby statistického zjišťování dat v této oblasti. Následující kapitoly pak pojednávají o jednotlivých důvodech ekonomické neaktivity. Jsou jimi návštěva školy, pobírání invalidního či starobního důchodu a další důvody zjišťované v rámci Výběrového šetření pracovních sil prováděného Českým statistickým úřadem. Zde je ve vývoji znatelná především prodlužující se délka vzdělávání mladé populace a zvyšující se věk odchodu do starobního důchodu. Další částí práce je rozbor věkové a vzdělanostní struktury a vývoje ekonomicky aktivního obyvatelstva v produktivním věku. Poslední kapitola se dotýká problematiky průměrné délky ekonomické aktivity jedince podle vzdělání založené na tabulkách ekonomické aktivity.
Vedoucí práce: Petr Mazouch
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: statisticko-pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; vzdělávání; důchody; diplomové práce; education; pensions; master's theses