Minimalizace doby trvání projektu jako úloha lineárního programování - Pítr, Lukáš (2011)
Je zadán projekt reprezentovaný hranově definovaným síťovým grafem a množina zaměstnanců. Každému zaměstnanci trvá vykonání jednotlivých činností projektu různě dlouhou dobu. Cílem práce je nalezení takového přiřazení činností zaměstnancům, při kterém je doba trvání projektu minimální. K tomuto účelu je užito metod teorie grafů a lineárního programování. V úvodních kapitolách jsou popsány základní pojmy pro tuto práci relevantních disciplín operačního výzkumu. V páté, stěžejní kapitole jsou pak vytvořeny modely, jejichž prostřednictvím je optimální přiřazení hledáno. Za každým modelem následuje výpočetní experiment, přičemž optimalizace probíhá ve dvou krocích. V závěru kapitoly je uvedeno srovnání nalezených řešení.