Komparace evropské a české právní úpravy ekologických daní - Jeřábková, Michaela (2011)
Tato bakalářská práce se zabývá rozdíly mezi evropskou a českou úpravou ekologických daní. První část je zaměřena na obecné vymezení pojmu ekologické daně. Dále je v úvodní části věnován prostor pro harmonizací těchto daní prostřednictvím daňových reforem. Pro následné vymezení rozdílů, je uveden rozbor evropské energetické směrnice a taktéž českého zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů, jehož jsou ekologické daně součástí. Následně jsou zde rozebírány rozdíly v jedné oblasti osvobození na konkrétním případu. Závěr práce se věnuje otázce souladu české úpravy s evropským zněním směrnice, k čemuž jsou využity judikáty Evropského soudního dvora.