Komparace evropské a české právní úpravy ekologických daní - Jeřábková, Michaela; Říhová, Lucie; Bauernöplová, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Tato bakalářská práce se zabývá rozdíly mezi evropskou a českou úpravou ekologických daní. První část je zaměřena na obecné vymezení pojmu ekologické daně. Dále je v úvodní části věnován prostor pro harmonizací těchto daní prostřednictvím daňových reforem. Pro následné vymezení rozdílů, je uveden rozbor evropské energetické směrnice a taktéž českého zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů, jehož jsou ekologické daně součástí. Následně jsou zde rozebírány rozdíly v jedné oblasti osvobození na konkrétním případu. Závěr práce se věnuje otázce souladu české úpravy s evropským zněním směrnice, k čemuž jsou využity judikáty Evropského soudního dvora.
Vedoucí práce: Lucie Říhová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses