POUŽITÍ STATISTICKÝ METOD PŘI OCEŇOVÁNÍ PODNIKU - Zelenka, Martin (2010)
Cílem této práce je nastínit možnost aplikace statistických metod při oceňování podniku. Tato práce poskytuje základní přehled o dané problematice zejména z matematicko-statistického pohledu. První kapitola obsahuje úvod do oblasti oceňování podniku a jsou zde uvedeny okruhy oceňování podniku, kde je možné jednotlivé statistické metody využít. V následujících částech práce lze nalézt popis jednotlivých metod a stručný popis dané problematiky. Práce je zaměřena převážně na analýzu časových řad. V závěru teoretické části týkající se analýzy časových řad je zmíněna problematika regresní analýzy časových řad, resp. úskalí aplikace této metody při praktickém využití, a uveden možný způsob řešení tohoto problému. Závěrečná kapitola je věnována praktické ukázce aplikace analýzy časových řad na reálných datech vybraného podniku. Práce prezentuje jednoznačnou vhodnost použití statistických metod v oboru oceňování podniku a dokazuje jejich praktické využití.