Rentabilita podniku, její postavení, vyjadřování (měření) a řízení - Hudec, Martin (2011)
Práce se zabývá tématem rentability podniků. Je rozdělena do dvou částí, kde v první teoretické části na základě dostupné literatury popisuje principy fungování podniků v tržním prostředí a způsoby, jakými je možno činnost konkrétního podniku z pohledu rentability sledovat a vyhodnocovat. Dále pomocí aplikace pyramidového rozkladu uvádí způsoby, jakými je možné rentabilitu podniku ovlivňovat (řídit). V praktické části práce jsou poznatky z předchozí teoretické části aplikovány při hodnocení rentability jedné fiktivní firmy, je poukázáno na úskalí mezi teorií a praxí (především z pohledu nedostatečné vypovídací schopnosti účetních výkazů, ze kterých se při analýze rentability vychází). Pomocí nezbytných korektur údajů z účetních výkazů jsou zjištěny relevantní údaje potřebné pro analýzu skutečné rentability daného podniku, která je následně provedena a vyhodnocena. V závěru práce jsou shrnuty dosažené poznatky a navržena doporučení pro předcházení nebo řešení problémů se zkreslenými údaji zahrnutými v účetních výkazech.