Vliv informačních a komunikačních technologií na konkurenceschopnost ekonomiky ČR - Řezáč, Miroslav; Novotný, Ota, 1971-; Novák, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Hlavním cílem této diplomové práce je zmapovat a určit pozici ICT sektoru v hospodářství České republiky, určit konkurenceschopnost tohoto odvětví v rámci ekonomiky ČR. V první části této práce je zkoumáno a zhodnoceno aktuální postavení ICT sektoru v ekonomice ČR, především z hlediska podílů na přidané hodnotě a zaměstnanosti. Tato část poskytuje obecnou představu o postavení ICT sektoru v porovnání s ostatními odvětvími hospodářství. Druhá část je věnována dalšímu rozboru hospodářství ČR. Konkrétně je zde sledován vývoj jednotlivých odvětví sdružených do skupin podle míry využití ICT. Stejně jako v první části je i zde věnována pozornost vývoji časových řad. Třetí část rozšiřuje předchozí pohled o globální měřítko. Sumarizuje zprávu Světového ekonomického fóra, která hodnotí konkurenceschopnost zkoumaných zemí. Kapitola dává jasný přehled o pozici České republiky ve srovnání se zeměmi Evropské unie, resp. zbytkem vyspělých ekonomik. Nejprve je zhodnocena celková pozice země v jednotlivých oblastech, následně je detailně rozebrána část věnována ICT sektoru. Hodnotící data zprávy jsou zde průběžně interpretována a kapitola zároveň nabízí výčet oblastí, na které je nutné zaměřit pozornost s cílem zlepšit celkovou konkurenceschopnost země. Čtvrtá část je zaměřena na metodiku hodnocení projektů a zpracování knihovny případových studií. Kapitola hodnotí použitelnost metodiky, jejímž cílem je zachytit všechny přínosy ICT investic, poukazuje na její silné stránky i navrhuje změny pro příští vývojové verze. Součástí kapitoly jsou i vzorově zpracované případové studie. Závěr shrnuje poznatky získané v průběhu zpracovávání, hodnotí přínosy celé diplomové práce.
Vedoucí práce: Ota Novotný
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; konkurenceschopnost; diplomové práce; competitiveness; master's theses