Agilní správa databáze - Kotyza, David (2010)
Tato práce se zabývá problematikou agilní správy databázových systémů. Cílem práce je zanalyzovat na detailnější úrovni jednotlivé změny, které databázoví administrátoři běžně konají a podat informace, jak i takto jednoduché úpravy mohou mít zdánlivě podstatný dopad na dostupnost databáze a na data v nich uložená. První část (kapitola 2, 3) se zaměřuje na vysvětlení základních principů u nejznámějších metodik, které byly či jsou používány v praxi během vývoje softwaru. Ve druhé části (kapitola 4) jsou blíže popsány základní kroky strategie při využití agilních technik. Následně ve třetí části (kapitola 5 a další) práce jsou rozebírány jednotlivé kroky a postupy, jež se běžně používají při provádění změn v databázích.