Využití sociálních sítí pro řízení práce virtuálních týmů organizace - Švec, Pavel; Kunstová, Renata, 1962-; Benáčanová, Helena, 1947-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Práce se zabývá využitím sociálních sítí jako nástroje pro podporu virtuálních týmů. Prvním cílem je na základě popisu charakteristik a procesů virtuálních týmů identifikovat kritické faktory virtuální týmové spolupráce, které současně nejsou dostatečně nebo vůbec podpořeny ze strany groupware nástrojů. Na základě kritických faktorů je dalším cílem popsat aspekty sociálních sítí, které tyto kritické faktory dokážou podpořit, což vede ke splnění hlavního cíle, který se skládá ze dvou částí. První částí je analýza vlivu aspektů sociálních sítí na jednotlivé kritické faktory a druhou částí je praktické řešení využití sociální sítě pro podporu virtuálního týmu. Výsledné řešení zahrnuje všechny fáze implementace sociální sítě od jejího výběru, zavedení až po nastavení procesů a zásad využívání. Východiskem pro identifikaci kritických faktorů je literární rešerše současných teoretických poznatků o virtuálních týmech. Popis aspektů sociálních sítí vychází ze současných trendů v oblasti podnikové informatiky a výsledné řešení využití sociálních sítí je výsledkem analýzy a syntézy poznatků z obou předchozích částí práce. Hlavním přínosem je řešení využití sociálních sítí vně organizace a poskytnutí praktického návodu pro zavedení podpory virtuálních týmů prostřednictvím sociálních sítí v organizaci.
Vedoucí práce: Renáta Kunstová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; sociální kapitál; diplomové práce; social capital (sociology); master's theses