Geografické informační systémy - Vodička, Ondřej (2010)
Diplomová práce se zaměřuje na geografické databázové systémy (GIS). První část je věnována charakteristice GIS, ukazuje jejich specifika a představuje význam standardizace v této oblasti. V druhé části je zachycen aktuální stav na trhu GIS softwaru. GIS software je rozdělen na kategorie podle poskytované funkčnosti a zároveň na open source a komerční část. Na základě jednotlivých kategorií jsou pak charakterizovány nejvýznamnější GIS produkty. Další část se samostatně věnuje produktům firmy Oracle, které jsou touto společností nabízeny v souvislosti GIS. Poslední část představuje soubor možností, námětů a doporučení pro návrh architektury GIS v kontextu produktové řady firmy ESRI.