Teoria a prax riadenia kvality v projektoch IS/ICT - Rusňák, Peter; Chlapek, Dušan; Pecha, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Práca je určená každému, kto má chuť a záujem sa dozvedieť niečo o oblasti riadenia kvality a to nie len v oblasti ICT projektov. Okrem rozoberanej problematiky kvality ICT projektov práca pozostáva z uvedenia do teórie kvality. Tu budú rozoberané rôzne aspekty na kvalitu. Ďalej pokrýva historický prehľad v oblasti riadenia kvality a definíciu kvality, ktorá nie je jednoznačná. Na to aby mohla byť kvalita riadená potrebujem nástroje. V tomto prípade nástrojmi sa nemyslí žiadne kladivo alebo skrutkovač, ale nástroje vo forme metodík a štandardov. Vo väčšej miere sa pozrieme na ISO normy, ktoré majú s kvalitou hlavne čo dočinenia. No nebudú opomenuté ani iné nástroje ako BSC, TQM či model excelence EFQM. Ďalšou veľkou kapitolou bude už spomínaný projektový manažment a riadenie kvality. V tejto kapitole sa pozrieme na prístupy k riadeniu kvality projektov IS/ICT . Finálna kapitola súvisí s cieľmi práce, ktoré sa zameriavajú na otázky súvisiace so zabezpečovaním kvality na projektoch IS/ICT v praxi. Jednať sa bude o empirický výskum v tejto oblasti formou dotazníku a riadených rozhovorov medzi vybranými expertmi. Práca operuje celkovo so siedmimi cieľmi. Prvý cieľ sa týka spracovania teoretických východísk riadenia kvality a kvality obecne. Ďalšie ciele sa zameriavajú na overenie skutočností definovaných hypotézami, s ktorými som sa stretol, alebo vypozoroval. Prvý ciel je realizovaný spracovaním a komentovaním informácií čerpaných z rôznej odbornej literatúry. Ďalšie ciele sú napĺňané empirickým overením z informácii od odborníkov. Následkom empirického overovania je vyvodenie stanovísk k jednotlivým skúmaným hypotézam. Práca prináša pohľad na riadenie kvality a kvalitu od jej ranných štádií až po empirické uplatnenie a skutočné využitie.
Vedoucí práce: Dušan Chlapek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses