Udržitelnost současného zdravotního systému v České republice - Jůza, Jaromír; Písař, Pavel; Durdisová, Jaroslava, 1945-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Cílem mé bakalářské práce je zjistit, zda je současný systém financování zdravotnictví v ČR udržitelný bez razantních reformních kroků a na základě analýzy současného stavu navrhnout konkrétní opatření v podobě průběžného pravidelného spoření na úhradu budoucí zdravotní péče. První část je zaměřena na faktory ovlivňující podobu zdravotního systému. Druhá část práce je věnována budoucímu vývoji zdravotního systému do roku 2050 dle analýzy dat prognózy demografického vývoje s porovnáním výdajů na pojištěnce dle věkové skupiny ze statistiky ČSÚ. Tato část zahrnuje výpočty nákladů na péči na 1 pacienta v roce 2050 a celkovou finanční bilanci zdravotnictví a následně zodpovězení na stanovenou otázku, tj. zda je současný systém financování zdravotnictví udržitelný. Ve třetí části je analyzováno zavedení osobních zdravotních účtů s možností i pro ČR. Poslední část práce je zaměřena na návrh podle autorova názoru nejvhodnější řešení budoucího nedostatku financí ve zdravotním systému. Představím program, který by částečně řešil variantu vyšší participace občanů resp. pacientů a díky kterému by si občané mohli průběžně během života spořit prostředky na tyto platby. Tento model je aplikován na produkt životního pojištění. Samotná modelaci s výstupy je provedena na produktech pěti finančních institucí, jmenovitě Allianz pojišťovna, Amcico pojišťovna, Česká pojišťovna, Generali pojišťovna a pojišťovna Kooperativa.
Vedoucí práce: Pavel Písař
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses