Cloud Computing jako nástroj BCM - Lukášová, Pavlína; Chlapek, Dušan; Dotlačil, Jaroslav, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Práce se zabývá možnostmi propojení dvou konceptů, které hrají v současném světě podnikání a IT velkou roli. Těmito koncepty jsou Business Continuity Management a Cloud Computing. V rámci této práce jsou identifikovány oblasti, ve kterých se oba koncepty doplňují, oblasti, ve kterých Cloud Computing přináší pro Business Continuity Management nové možnosti a také oblasti, které by mohly činit potenciální problémy při konkrétní implementaci. Z pohledu BCM je větší důraz kladen na IT služby, z pohledu Cloud Computingu práce pojednává především o bezpečnostních aspektech. Práce se dále zaměřuje na charakteristiku sektoru terciárního vzdělávání a postihuje jeho základní odlišnosti od sektoru komerčního. Na základě definovaných odlišností a identifikovaných vazeb mezi BCM a Cloud Computingem jsou argumentována vhodná Cloud Computing řešení pro sektor terciárního vzdělávání, a to s ohledem na současné zlepšení Business Continuity. Z této analýzy vychází také multikriteriální srovnání několika poskytovaných řešení Infrastructure-as-a-Service se zaměřením na aspekty technické, finanční a Business Continuity. Výsledek tohoto srovnání a závěry předchozích kapitol jsou následně využity pro návrh praktického Cloud Computing řešení a jeho verifikaci oproti zlepšení Business Continuity v konkrétních podmínkách Vysoké školy ekonomické v Praze, které je čtenáři představeno rovněž využitím strategické mapy.
Vedoucí práce: Dušan Chlapek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses