Ruské menšiny v Lotyšsku a Estonsku a pobaltsky nacionalizmus - Dzurák, Ivan; Lupták, Milan, 1955-; Lisa, Aleš, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Diplomová práca sa zaoberá medzietnickými vzťahmi v Lotyšsku a Estónsku. Cieľom práce je analýza spoločenského a politického postavenia príslušníkov ruskojazyčných menšín v týchto pobaltských republikách. Prvá kapitola je venovaná genéze vývoja osídlenia Lotyšska a Estónska rusky hovoriacim obyvateľstvom. Druhá časť práce je komparáciou aktuálnej lotyšskej a estónskej právnej úpravy v oblasti štátneho občianstva, štátneho jazyka a ochrany práv príslušníkov etnických menšín. Záverečná kapitola analyzuje podmienky vzniku a šírenia nacionalizmu v Lotyšsku a Estónsku a pôsobenie nacionalistických subjektov na lotyšskej a estónskej politickej scéne.
Vedoucí práce: Milan Lupták
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní a evropská studia - diplomacie [obor dipl. práce]; Lotyšsko; diplomové práce; Latvia; master's theses