Jaká je cesta k cenové stabilitě centralizace vs. liberalizace bankovního sektoru - Koldus, Miroslav (2010)
Tato práce hledá ideální strukturu bankovního sektoru z pohledu cenové stability, která je definována jako peněžní ceny, které odpovídají spotřebitelským preferencím. Porovnáním společných znaků teorií centrálního a svobodného bankovnictví vyplynou čtyři základní oblasti, které budou dále podkladem komparativní analýzy. Hlavním argumentem analytické části potom je výsledek porovnání vztahu nabídky peněz na informační schopnost peněžních cen. Výsledkem této části budou čtyři podmínky pro dosažení stability cen, které umožní odpovědět na hlavní otázku této práce, tedy který z těchto dvou přístupů nabízí lepší záruky fungování cenového mechanismu.