Mimosmyslové vnímání jako informační kanál - Bečev, Ondřej; Pstružina, Karel, 1941-; Havel, Ivan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Předkládaná práce se zabývá zkoumáním problematiky telepatie, "mimosmyslového vnímání" a anomální kognice. První část práce vytváří teoretické pozadí problematiky a to zejména po stránce historické, terminologické a metodologické. Zabývám se zde posuzováním této disciplíny z pohledu vědy a také konfrontací s aktuálními vědeckými (zejména fyzikálními) paradigmaty. Součástí teoretické části je také stručné zhodnocení kognitivních a informačních aspektů "mimosmyslové komunikace" a s tím spojená kritika terminologie. Druhá část práce představuje můj experiment prováděný na VŠE jako praktickou část mé práce. Jedná se o replikaci Multimodálního Ganzfeld experimentu(Pütz et al., 2007), se snahou ověřit platnost jeho výsledků a rozšířit naše znalosti fenoménu ganzfeld telepatie. V této části je presentována experimentální metoda, přehled srovnatelných studií, design mé varianty experimentu, hodnotící metodika a vyhodnocení dat. Cílem experimentu bylo pokusit se replikovat úspěch původní Freiburské studie (Pütz et al., 2007) a tak podpořit hypotézu o odlišné povaze ESP jevů, než předpokládaly dosavadní klasické ganzfeld experimenty. Součástí závěru je i interpretace výsledků a diskuse o alternativních vysvětleních. Třetí část Poslední část mé práce stručně popisuje počítačovou aplikaci AutoGanzfeld WebApp, která byla navržena, zhotovena a použita pro realizaci experiment.
Vedoucí práce: Karel Pstružina
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: kognitivní informatika [obor dipl. práce]; informace; psi; telepatie; mimosmyslové vnímání; diplomové práce; information; dogs; telepathy; extrasensual perception; master's theses