Ochrana spotřebitele v cestovním ruchu - Doležalová, Petra; Horová, Olga; Samková, Milena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2010)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku ochrany spotřebitele a cestovních kanceláří a cestovních agentur. Základním cílem je analýza podvědomí spotřebitele o jeho právech a povinnostech, jež vyplývají z cestovní smlouvy a z všeobecných smluvních podmínek. Dílčím cílem práce je zjistit vnímání ITQ Kodexu (International Travel Quality) jak ze strany spotřebitele, tak ze strany cestovní kanceláře. K analýze problematiky bylo vybráno dotazníkové šetření. Výsledek šetření poukázal na skutečnost, že spotřebitelé se nespokojují s nedodržováním smluvních závazků a jsou odhodláni domáhat se svých zákonných práv. Na druhé straně se mnozí neseznamují ani s podmínkami smlouvy. Otázky, zaměřené na ITQ Kodex, jež přesně specifikuje reklamační řád a systém náhrad, odhalily, že spotřebitelé by takovýto produkt uvítali a na základě něho zohlednili i výběr cestovní kanceláře, avšak více než polovina respondentů o tomto Kodexu doposud neslyšela.
Vedoucí práce: Olga Horová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses