Strategická analýza společností Airbus a Boeing - Engelmajer, Tomáš; Eisler, Jan, 1947-; Bartheldi, Aleš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2010)
Na trhu civilních dopravních letadel se silnými prvky duopolu střídavě dominují společnosti Airbus S.A.S., divize koncernu EADS a Boeing Commercial Airplanes, divize The Boeing Company. Cílem diplomové práce je zjistit současnou strategickou a finanční situaci dvou největších společností v oboru letectví a kosmonautiky. Jako nejvýznamnější součást obou koncernů stojí výroba civilních dopravních letadel v celém kontextu současné celosvětové hospodářské situace a budoucnosti letectví. Strategická analýza se soustředí zejména na analýzu vnějšího okolí ve vztahu ke zkoumaným společnostem a k oblasti letecké přepravy. Využity jsou mimo jiné metody PESTLE, PORTER 5F a SWOT k identifikaci faktorů, které se ukazují být hybnou silou při rozvoji trhu civilního letectví. Úspěšnost podnikatelských strategií obou firem bude determinovat směřování letecké dopravy v budoucnu, její charakter, kvalitu i dostupnost. Strategická analýza situace v oboru a vzájemné konkurence shrne hlavní strategie probíraných firem i jejich současnou finanční situaci a strukturu příjmů. Letecká přeprava jako velmi úzce spjatý obor je také probírána. Jako podkladové materiály pro analýzu slouží výroční zprávy společností, další firemní zprávy a dokumenty, články odborného tisku a periodik s tematikou leteckého průmyslu a dopravy, veřejné analýzy IATA a další odborné studie a předpovědi Airbusu i Boeingu.
Vedoucí práce: Jan Eisler
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; letectví; letecká doprava; diplomové práce; aviation; air transportation; master's theses