Program pro podnikovou knihovnu - Mazánek, Petr; Pecinovský, Rudolf, 1954-; Šlajchrt, Zbyněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Tato práce se věnuje elektronickému řešení pro správu podnikové knihovny. Na základě analýzy stávajícího přístupu a jeho nedostatků je sestaven seznam kvalitativních a funkčních požadavků na aplikaci, která je následně navržena a implementována. Výsledný systém má podobu webové aplikace, která je uživatelům dostupná prostřednictvím internetového prohlížeče z libovolného zařízení připojeného k podnikové počítačové síti (případně internetu), včetně mobilních telefonů apod. Díky skutečnosti, že program je založen výhradně na open-source technologiích, nejsou s jeho nasazením ani provozem spojené žádné licenční poplatky třetích stran. Aplikace umožňuje uživatelům (většinou zaměstnancům společnosti) především přistupovat k online katalogu knih, vyhledávat v něm podle různých kritérií, získávat informace o dostupných knihách a požadované knihy rezervovat k vypůjčení. Knihovníci v rámci systému spravují zejména katalog knih a jejich rezervace a výpůjčky. Program se svou funkcionalitou výrazně odlišuje od řešení pro klasické veřejné knihovny -- je zde možné evidovat a spravovat i soukromé knihy zaměstnanců, informace o aktuální výpůjčce dané knihy jsou dostupné všem uživatelům, zaměstnancům je umožněno přenechávání výpůjček přímo mezi sebou, uživatelé mohou vkládat komentáře ke knihám apod. Součástí této práce je i zdrojový kód aplikace a uživatelská příručka obsahující kromě popisu funkcí i náhledy obrazovek systému.
Vedoucí práce: Rudolf Pecinovský
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses