Poskytování ERP systémů pro malé podniky prostřednictvím SaaS - Hrabal, Jan; Basl, Josef, 1961-; Selčan, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Podnikové informační systémy jsou využívány již od 70.let dvacátého století. Za tu dobu se změnily prakticky k nepoznání, nicméně jejich primární cíl, tedy automatizace a zefektivnění podnikových procesů, zůstává stále stejný. Co se však změnilo je rozsah a rozšíření těchto systémů. Moderní podnikové systémy integrují mnoho funkčností. Také se rozšířily z velkých sálových počítačů na uživatelské pracovní stanice. V dnešní době je zkratka ERP ve světě informačních technologií dobře známá. Bylo by obtížné nalézt velkou či střední společnost, která by nevyužívala služeb podnikového informačního systému. Jiná situace je však na poli informačních systémů pro malé podniky. Vzhledem ke své komplexnosti jsou ERP řešení nákladnou záležitostí. Malé podniky však nedisponují dostatečnými prostředky na pořízení takových systémů. Buď tedy mohou využívat omezenou funkčnost stávajících systémů a nebo řeší své podnikové procesy pomocí náhradních řešení. Novým nastupujícím trendem je využívání obchodního modelu SaaS, založeného na principu poskytování softwarového vybavení jako služby, za níž její uživatelé platí předem stanovené poplatky. Tím mohou dosáhnout na systémy, které by jinak byly mimo jejich finanční možnosti. Segment malých a středních podniků je pro podnikové informační systémy velmi perspektivním trhem, o čemž svědčí i zvýšený zájem ze strany velkých hráčů na poli dodavatelů ERP řešení (např. SAP). Modelu SaaS je v odborných kruzích předpovídán velký rozvoj. Cílem práce je analýza možností poskytování ERP systému s využitím modelu SaaS a popis technických a procesních požadavků, které je potřeba splnit pro úspěšnou adaptaci uvedeného modelu. Součástí práce je i dodání vlastního ERP řešení, vhodného pro účely poskytování jako služby. Mezi oč
Vedoucí práce: Josef Basl
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses