Cenzura internetu v Číně - Pátek, Daniel (2010)
Tato práce se zabývá problematikou internetové cenzury v Čínské lidové republice. Popis aktuální situace a vysvětlení základních pojmů je součástí úvodní kapitoly práce. V dalších částech teoretického oddílu je čtenář seznámen s technickými a právními detaily čínské cenzury, diskutována jsou blokovaná klíčová slova a způsoby, jakými se snaží čínští uživatelé tato opatření obejít. V diskusní části je vysvětlen rozdílný pohled na cenzuru v západním světě a v samotné Číně. S ohledem na tuto skutečnost jsou zmíněny podmínky udržitelnosti stávajícího stavu cenzury a jsou navrženy možné scénáře vývoje této problematiky v budoucnosti.