Obchodování s lidmi jako způsob posilování konkurenceschopnosti trhu ČR? - Horáčková, Veronika (2010)
Bakalářská práce posuzuje obchodování s lidmi jako způsob posilování konkurenceschopnosti trhu ČR. Oproti obecně rozšířenému přístupu k této problematice, jen jako k porušování práv obětí, nahlíží na obchodování s lidmi ze strany podnikatelů a působení na národní konkurenceschopnost. Kromě faktorů ovlivňujících národní hospodářství a motivace podnikatelů je hodnocena i efektivita dotací poskytovaných ministerstvem vnitra na Program podpory a ochrany obětí obchodování s lidmi. V práci je zjištěno, že využívání obchodovaných lidí zvyšuje konkurenceschopnost ČR, jelikož vyplňují nedostatky na domácím trhu práce bez tlaku na růst mezd. Pro zaměstnavatele oběti představují flexibilní a nízkonákladový zdroj pracovní síly, jehož prostřednictvím zvyšují produktivitu podniku. Tito pracovníci přitom neznamenají nijak významnou konkurenci pro legální pracovníky v ČR.