Obchodování s lidmi jako způsob posilování konkurenceschopnosti trhu ČR? - Horáčková, Veronika; Gráf, Václav; Chalupníček, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Bakalářská práce posuzuje obchodování s lidmi jako způsob posilování konkurenceschopnosti trhu ČR. Oproti obecně rozšířenému přístupu k této problematice, jen jako k porušování práv obětí, nahlíží na obchodování s lidmi ze strany podnikatelů a působení na národní konkurenceschopnost. Kromě faktorů ovlivňujících národní hospodářství a motivace podnikatelů je hodnocena i efektivita dotací poskytovaných ministerstvem vnitra na Program podpory a ochrany obětí obchodování s lidmi. V práci je zjištěno, že využívání obchodovaných lidí zvyšuje konkurenceschopnost ČR, jelikož vyplňují nedostatky na domácím trhu práce bez tlaku na růst mezd. Pro zaměstnavatele oběti představují flexibilní a nízkonákladový zdroj pracovní síly, jehož prostřednictvím zvyšují produktivitu podniku. Tito pracovníci přitom neznamenají nijak významnou konkurenci pro legální pracovníky v ČR.
Vedoucí práce: Václav Gráf
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; konkurenceschopnost; nelegální migrace; bakalářské práce; competitiveness; illegal migration; bachelor's theses