Soudobý český antisemitismus v kontextu pravicového a levicového extremismu - Nevyhoštěný, Jan (2010)
Diplomová práce analyzuje soudobý český antisemitismus v kontextu pravicového a levicového politického extremismu. V první části definuje antisemitismus podle nejaktuálnějších materiálů mezinárodních institucí, které se sledovaní tohoto jevu zabývají. Stejně tak byl pojednán i pojem extremismus. Následuje teoretické rozčlenení antisemitismu, kde jsou prezentovány typy a specifika jednotlivých forem tohoto jevu jak v současnosti, tak v dějinách. Zvláštní poroznost je věnována nejnovějším formám antisemitismu, aktivizovaných v uplynulých desetiletích, které jsou označovány jako nový antisemitismus. Navázuje pojednání o antisemitismu v kontextu území České republiky v minulosti, kde jsou objasněny specifika českéch forem antisemitismu. Klíčová část této práce analyzuje uplynulých dvacet let České republiky z pohledu vzniku extrémistických hnutí a zakotvení antisemitismu v jejich ideologiíích. Je zde vytvořen obraz Židů, tak jak je prezentován na současné české neonacistické scéně. Konkrétním projevům antisemitismu se věnují i závěrečné kapitoly, přičemž jedna z nich analyzuje antisemitismus podle míry rizika v jakém dokáže generovat problém terorismu, v další kapitole pak podle zpráv monitorovacích institucí zabývajících se tímto fenoménem.