Soudobý český antisemitismus v kontextu pravicového a levicového extremismu - Nevyhoštěný, Jan; Rataj, Jan, 1951-; Martínek, Miloslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Diplomová práce analyzuje soudobý český antisemitismus v kontextu pravicového a levicového politického extremismu. V první části definuje antisemitismus podle nejaktuálnějších materiálů mezinárodních institucí, které se sledovaní tohoto jevu zabývají. Stejně tak byl pojednán i pojem extremismus. Následuje teoretické rozčlenení antisemitismu, kde jsou prezentovány typy a specifika jednotlivých forem tohoto jevu jak v současnosti, tak v dějinách. Zvláštní poroznost je věnována nejnovějším formám antisemitismu, aktivizovaných v uplynulých desetiletích, které jsou označovány jako nový antisemitismus. Navázuje pojednání o antisemitismu v kontextu území České republiky v minulosti, kde jsou objasněny specifika českéch forem antisemitismu. Klíčová část této práce analyzuje uplynulých dvacet let České republiky z pohledu vzniku extrémistických hnutí a zakotvení antisemitismu v jejich ideologiíích. Je zde vytvořen obraz Židů, tak jak je prezentován na současné české neonacistické scéně. Konkrétním projevům antisemitismu se věnují i závěrečné kapitoly, přičemž jedna z nich analyzuje antisemitismus podle míry rizika v jakém dokáže generovat problém terorismu, v další kapitole pak podle zpráv monitorovacích institucí zabývajících se tímto fenoménem.
Vedoucí práce: Jan Rataj
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; extremismus; antisemitismus; diplomové práce; extremism; antisemitism; master's theses